Zašto se za lečenje astme prepisuju 2 različite “pumpice”: U čemu je razlika i kada se koriste?

Postoji veliki broj različitih lekova za lečenje astme i većina njih je u obliku “pumpice”. Najčešći, najbezbedniji i najadekvatniji način primene leka je putem “pumpice” jer se na taj način lek aplikuje u malim dozama direktno na mesto gde je potrebno, a to su bronhije. Ukoliko i sami slične tegobe i želeli biste da konsultujete stručnjake – pneumolozi i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su dostupni na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije DokTok. Podsećamo da su od 22. decembra, svake srede dostupna besplatna online savetovališta sa pneumofiziolozima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu. Na ista se možete prijaviti u svega nekoliko koraka. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite konsultaciju kod željenog stručnjaka.

Piše: dr Ljiljana Timotijević, pneumofiziolog Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd

PROČITAJTE I: Zašto pumpice za brzo otklanjanje tegoba treba da postanu prošlost u lečenju astme?

U zavisnosti od težine simptoma koje pacijent ima, prepisujemo jednu ili više pumpica. Svaki lek ima svoje polje delovanja i zbog kombinacije simptoma prepisujemo i određenu kombinaciju lekova.

To su najčešće dve “pumpice” – jedna sadrži lek koji prevenira upalu i praktično pluća drži u dobroj formi. Ta “pumpica” se koristi svakodnevno, bez obzira da li postoje simptomi u tom momentu ili ne. Druga pumpica sadrži lek koji se uzima samo po potrebi, kada je došlo do pogoršanja simptoma i kada je neophodno brzo ublažiti simptome. Postoje i lekovi koji sadrže obe ove komponente i koji se određen broj puta koriste svaki dan, a mogu se koristiti i po potrebi.

Sve DokTok tekstove možete pročitati OVDE!

Bitno je naglasiti da pumpice omogućavaju upotrebu veoma male, ali potpuno dovoljne količine leka. Nema nikakve bojazni da će se razviti zavisnost niti značajni kontraefekti. Bitno je propisanu terapiju koristiti redovno na način kako je lekar propisao, da bi se astma držala pod kontrolom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Zašto astmu ne držimo pod kontrolom i koje su posledice toga?

Fri Dec 24 , 2021
Važno je da znate da sa astmom može sasvim normalno da se živi. Postoje brojne terapije i procedure koje obezbeđuju da se astma veoma uspešno drži pod kontrolom. Ukoliko i sami slične tegobe i želeli biste da konsultujete stručnjake – pneumolozi i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su dostupni na platformi […]