Misteriozna Greta Garbo – Mitovi o najvećoj holivudskoj ikoni

Greta Garbo je jedna od onih holivudskih diva za koju se smatra da je prekrivena velom misterije, ali koliko je zapravo to baš tako?

Istina stoji da zvezde pokušavaju da zadrže nešto i za sebe, ali kako sam dublje istraživala lik i delo Grete – čini mi se da se štošta zna o njoj.

Ali znate mene, hajde uvertira:

Pravo puno ime Grete je Greta Lovisa Gustafsson, a svoje scensko ime Greta Garbo dobija odmah po početku karijere u Americi.

S obzirom na to da je poreklom iz Švedske, njeno puno ime je pomalo komplikovano za izgovaranje na američkom području, pa otuda čuveno Greta Garbo.

Greta svojom pojavom i harizmom osvaja SAD, pa tako, posle svog prvog nemog filma “Bujica” – „The Torrent”, postaje mega zvezda.

Američki filmski institut uvrstio je Garbo među pet najvećih diva onog doba u klasičnoj holivudskoj kinematografiji, ruku pod ruku sa Beti Dejvis (Bette Davis), Odri Hepbern (Audrey Hepburn), Ingrid Bergman (Ingrid Bergman) i Katrin Hepbern (Katharine Hepburn).

Zanimljiv podatak je, da je bilo veliko pitanje da li će se Garbo uopšte pojavljivati u zvučnim filmovima, jer je njihova “velika” briga bio njen naglasak, ali ta zabrinutost nije trajala doveka. Sledi njena prva zvučna uloga u filmu “Ana Kristi” („Anna Christie“). U ono vreme senzacija je bila nekoga i čuti na filmu, pa su marketari odlučili da film “Anna Christie” ispromovišu sa nezaboravnim sloganom “Garbo talks!”, što u prevodu znači “Garbo govori!”.

Njena prva rečenica glasi u filmu glasi: “Give me a whisky, ginger ale on the side. And don’t be stingy baby”!

Film “Anna Christie” premijerno je predstavljen u New York-u, 21. februara 1930-te godine i postaje toliko popularan da je realizovana verzija i na nemačkom jeziku u kojoj će Garbo imati glavnu ulogu, ali s drugim režiserom i drugačijom ekipom glumaca.

Zatim, film “Mata Hari” i “Grand hotel” su apsolvirali njen uspeh i doneli ogromnu zaradu postavši “blockbusteri”.

Glad za njenim uspehom i njenim privatnim životom samo raste i ceo taj momenat se naziva Garbomanija. Opsesija prema Garbo postaje veoma viralna i doseže svetsku slavu i priznanje.

U karijeri, Garbo je jedna od retkih (ako ne i jedina), koju je imala tu mogućnost da bira sa kim će da snima filmove.

S obzirom na datu privilegiju, Greta Garbo insistira da njen kolega bude baš Džon Gilbert (John Gilbert) u filmu “Kraljica Kristina“ („Queen Christina“)

Godine 1939, Greta Garbo dobija još jedan famozni promo slogan koji ovoga puta glasi “Garbo se smeje” – “Garbo laughs“. Slogan koji je možda malo čudan iz ove perspektive je zapravo sjajan marketinški poduhvat jer ovoga puta Garbo glumi u komediji Ninočka“ („Ninotchka“), s obzirom na to da je “Garbo talks” slogan prodao mnogo karata za bioskopska platna, smatrali su da će sličan slogan Garbo se smeje – biti odlična uvertira za još jedan uspešan film.

Wiki Garbo laughs Public Domainview terms File:Ninotchka (1939 poster – Style D).jpg Created: 1 January 1939

I pogodite šta?

Nisu se prevarili, Ninočka je zapravo četvrti film koji je nominovan za oskara.

Za Gretu Garbo se, takođe, smatra da je bila i veoma usamljena, ali hajde da razbijem i ovaj mit.

Garbo je bila socijalna duša, imala je dosta prijatelja, ljubavnika (oba pola), volela je da putuje po svetu. Pretpostavljam da je imidž misteriozne žene stekla jer nije bila preterano raspoložena da daje intervjue niti da ćaska sa svojim obožavaocima.

Smatra se čak da je bila pomalo i anksiozna.

Pored brojnih karijernih uspeha, moram da nabrojim i savladan životni izazov koji je ona pred sobom imala. Greta Garbo je dugo bolovala od kancera dojke, koji je uspešno pobedila.

Izvor: Sinemanija.com / biografija.org
Foto naslovna: Wiki Public Domain Greta Garbo in a publicity image for “Anna Christie”.jpg Created: 1 January 1930

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Za blistav osmeh: Napravite sami domaću pastu za izbeljivanje zuba

Wed Mar 17 , 2021
Ukoliko ste oduvek želeli da imate blistavo bele zube, a nemate novca za preskupe tretmane i proizvode, danas vam Irena Ždrnja, osnivač Prirodne kozmetike „Eva” predstavlja recept koji će ispuniti vaš dugogodišnji san. Veoma je važno da oralno zdravlje održavate na adekvatan način kako biste sprečili propadanje zuba i to […]