Karijera i počeci legendarne Marilyn Monroe: Love-Hate odnos sa studijom Century Fox

Kada kažu ukleta lepota, ja ne mogu a da ne pomislim na Normu Jean aka Marilyn Monroe.⠀

Koliko mislimo da sve znamo o Marilyn, toliko ne znamo ništa o Normi Jean, koja nije imala tako sjajno detinjstvo i ranu mladost. U ovom članku pričaću o njenoj karijeri i o tome kako je Norma postala Marilyn.

Ali znate mene, hajde uvertira…

Za vreme Drugog svetskog rata bilo je uobičajeno da ratni fotografi fotografišu radnice u fabrikama u cilju podizanja morala u narodu. (čitaj: We can do it).

Dve godine nakon Pearl Harbora, broji se oko 475.000 žena koje su radile u avio-industriji i baš među njima, uslikana je stidljiva brineta po imenu Norma Jeane Dougherty.⠀

26. juna 1945. godine vojni fotograf David Conover, koji je bio angažovan od strane FMPU (First Motion Picture United), priložio je razvijene fotografije radnica – i naravno jedna od fotografija je bila i slika Norme među dronovima.

Photo by Conover of Monroe at the Radioplane Company in mid-1944

Ugledavši je, prepoznali su u njoj potencijal za pin-up model, koji je u to vreme bio jako popularan.⠀

Norma ostavlja posao u fabrici i prelazi da radi kao model. ⠀

Polako ali sigurno – njen izgled se menjao i dolazi na scenu fatalna plavuša – međutim šta ćemo sa imenom?⠀

Zašto bas Marilyn?⠀

Šuška se da je Marilyn, zapravo, trebala da se zove Clare Norman, a ostali predlozi su bili Meredith kao i Carol Lind.⠀

Za njen “stage name” bio je zadužen njen prijatelj i fotograf Ben Lyon koji je krstio Marilyn, jer ga je podsećala na Marilyn Miller – Broadway glumicu, dok je Norma sama sugerisala Monroe, prezime sa majčine strane.⠀

Actress, Marilyn Miller, holding the skirt of her tutu, and standing on point on one leg. — Image by © Condé Nast Archive/CORBIS

Interesantan podatak je da je Norma tek nakon 10 godina promenila svoje ime u “stage name” (tačan datum: 23. februara 1956. godine)

Ljubav i mržnja sa Century Fox-om

Prva veća filmska uloga je bila u filmu „The Asphalt Jungle“, snimljenom 1950. godine – gde je dobila priznanje od kritičara da je njen glumački talenat izrazito prepoznatljiv.

Nakon toga, Marilyn sklapa ugovor sa Century Fox-om na sedam godina.

1953. godine snima tri veoma uspešna filma:

  1. „Niagara“
  2. „Gentlemen Prefer Blondes“
  3. „How to Marry a Millionaire“ 

Uloge lepe i površne plavuše koju je Marilyn tumačila, počele su da je proganjaju. Umor i zasićene od jednih te istih fiktivnih likova su joj probudili želju da promeni kurs i da odigra žensku ulogu koja ženu ne vidi samo kao objekat.

Upravo tada nastupa kriza sa Centry Fox-om. Izvršni direktor Zanuck je odbijao da Marilyn tumači “složenije” likove, pa je  Marilyn odbila ulogu u muzičkoj drami “The Girl in the Pink Tights”, u kojoj je glavnu ulogu tumačio Frenk Sinatra.

4. januara 1954. godine, Century Fox je suspendovao Marilyn Monroe, a ovo je bio tek početak odnosa ljubavi i mržnje.

Fox joj ponovo nudi ugovor + bonus od 100.000 dolara. Shodno tome, Marilyn prihvata da glumi u komediji „The Seven Year Itch“, gde je snimljena legendarna scena u njenoj karijeri. Marilyn je nosila čuvenu lepršavu belu haljinu kostimografa William-a Traville. Slučajno podizanje bele haljine je sinonim za Marilyn Monroe.

Međutim, kako Fox nije ispunio svoje obećanje da isplati Marilyn dogovoreni iznos, najpoznatija ikona odlučial je da da tuži Fox i ceo taj proces trajao je godinu dana. 

Tada je osnovala svoju kompaniju pod nazivom MMP (Marilyn Monro Production), ali i pored svoje produkcije, ponovo je sklopila ugovor sa Foxom na 7 godina, uz mogućnost da ona sama bira projekte. Takođe, uspela je da sklopi sporazum da zadrži prava da snima i za njenu produkciju MMP.

The Misfits” je poslednji ceo film u kome je Marilyn glumila, 1961. godine.

Nakon ovog filma, Marilyn je započela novi projekat sa Fox-om, film pod nazivom “Something’s Got to Give” (1962), međutim zbog njene bolesti – sve češće je izostajala sa snimanja pa je Fox odlučio da je tuži za odštetu i otpstio je sa projekta. 

Fox je ovoga puta prebacio krivicu na Marilyn zbog toga što film nije do kraja snimljen.

Da situacija u potpunosti bude apsurdna, Fox je preispitivao svoje korake i odlučio da ponovo počne pregovaranje sa glumicom.

Kako bi popravila svoj imidž, Marilyn je davala intervje za časopise i samo šest nedelja pre samoubistva (4.8.1962.), slikala se za modni časopis Vogue. Fantastične fotografije pogledajte na linku ispod:

Citat Marilyn Monroe o karijeri:

„Karijera je prekrasna, ali ne možete se sklupčati uz nju u hladnim noćima.“

Izvor: www.biografija.org
https://memolition.com
https://www.imdb.com

Foto naslovna: Marilyn Monroe, Photoplay 1953.jpg
Created: 1 January 1953

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Reč stručnjaka: Kako da naučimo da živimo sa stresom?

Fri Apr 9 , 2021
Stres se u svakodnevnoj komunikaciji često koristi za objašnjavanje niza (ne)srećnih okolnosti i neuspeh pojedinca u odnosu na te okolnosti. Stresom se ublažavaju i umanjuju neka druga osećanja, tumači se i kao izvor nezadovoljstva, kao parametar za puno posla, kao posledica nemogućnosti „žongliranja“ između svih obaveza (poslovnih, kućnih, ličnih). A […]