Modni genije Antonio Marras – Zaljubljenik u „cut & paste” tehniku

Moda kao takva nudi širok spektar tema i oblika, ali kada joj pristupimo iz jednog sasvim neobičnog ugla, dobija sasvim novu dimenziju. U moru istih tekstova koji su danas preplavili portale, Garbo Talks otvara nova vrata na pogled u modu.

Za mnoge, pojam moda obuhvata samo puko kombinovanje odevnih komada, a za Stašu ona predstavlja sferu postojanja. U današnjem tekstu piše vam o jednom od najcenjenijih modnih dizajnera, Antoniu Marrasu i njegom genijalnom putu ka uspehu.

Mesto rođenja: Alghera/Sardinija/ Italija.
Godina rođenja: 21. Januar 1961.

Zaljubljenost u lepo potiče od toga što mu je otac posedovao mnoge butike mode u Alghero / gradicu u Sardiniji. Marras je bio veliki znalac materijala i razvio je tehničke veštine koje su se bazirale na poznavanju različitih materijala korišćene u izradi odeće, ali hajde prvo uvertira:

Njegov talenat je njegov pečat, što se može videti u kolekcijama. Zbog savršenog spoja kreativnosti i tehničkih sposobnosti, Marras je imao širom otvorena vrata u modnom svetu.

Bez formalne obuke, zbog stečenih veština. Marras dobija sjajnu priliku da napravi svoju prvu reviju 1988. godine (Haute Couture Rome).
Iste te godine je dobio nagradu pod nazivom Contemporary Linen za kreaciju venčanice.

Debitanska revija održala se u martu 1999. godine u Milanu. Prva kolekcija je odisala luksuznim materijalima, dobrim tehničkim umećem kao i njegovom večitom inspiracijom – Sardinijom.

Lokalna zajednica i kultura imaju veliki uticaj na njegove kreacije. Marras je prepoznatljiv po “cut and paste” tehnici.

Ovu tehniku karakterišu visoki standardi u izradi (komplikovan vez u sa puno detalja), a ponekad i dekonstruktivizam (nagorele rupe u finim tkaninama), brokat sa neporubljenim šavovima, dekonstruisani oblici sa klasičnim tkaninama i širok spektar onoga što Marras naziva “Loši postupci” = cepanje, izbledeli delovi tkanine, mrlje.

Antonio Marras dovodi svoj pristup do logičnog zaključka i kreira asortiman unikatne odeće u standardnim veličinama od ostatka materijala koji su preostali od glavne linije, ostataka kojima je bio okružen dok je odrastao u očevoj prodavnici tkanina.

I’M ISOLA MARRAS “je lansirana u Maju 2007 godine, a 2003 LVMH ( French luxury goods group), poziva Marras-a da bude kreativni direktor Kenzo brenda sve do 2011-te.

Antonio Marras nikad nije odustao od svog rodnog mesta i uvek se vraćao u Alghero kako bi se dodatno motivisao i pronašao inspiraciju za sledeće kolekcije.

Njegove kolekcije od 2011. godine možete da pogledate na sajtu Vogue Runway.

Foto naslovna: Wall&Deco

Izvori: Vogue.com/ Catwalkyourself.com
Knjige: Moda danas, Taschen, Terry Jones + Susie Rushton, izdanje 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Reč lekara specijaliste: Sumnjate na glaukom? Evo kako da ga prepoznate!

Fri Mar 5 , 2021
Izuzetno je važno da u ovom periodu izbegavate dodirivanje očiju, jer pored respiratornog trakta i sluzokoža oka predstavlja ulaznu tačku za virus. Pored pranja ruku, bitno je razviti i svest da rukama nehotice ne dotičemo lice, a samim tim oči i predeo oko njih. Oči najefektnije možete štiti nošenjem naočara, […]