PRVI DAN ŠKOLE – Izazov za dete, ali i za roditelje

Polazak u školu je važan trenutak za dete, ali i celu porodicu. Kod “prvaka” to je novo životno iskustvo i nosi sa sobom mnoge pozitivne aspekte, ali i teškoće koje treba prevazići. Cela porodica se usmerava ka tim novim izazovima.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – psiholozi, psihoterapeuti i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su dostupni na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, registujte se i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka i lakše prebrodite taj prvi dan škole, zajedno sa svojim detetom.

Piše: Olivera Marković, master defektolog i sistemski porodični savetnik

Mnogi su počeli izvesne pripreme, pri čemu ne govorimo o opremi u vidu školskog pribora i mnogih drugih “novotarija” 21. veka, već o:

  • samostalnosti deteta, razvijanju odgovornosti, poštovanju pravila
  • formiranju radnih navika
  • negovanju dobrih odnosa sa vršnjacima – socijalizacija
  • podsticanju razvoja pažnje, grafomotorike, ljubavi ka čitanju i akademskim znanjima i veštinama.

Ipak, ne zaboravimo da deca imaju urođenu potrebu za kretanjem i istraživanjem, te je boravak napolju veoma važan. Znači, igra i vršnjaci!

Takođe, roditelji treba da razgovaraju sa svojom decom, podele svoja iskustva o polasku u školu, odvedu ih do nje i pokažu put, objasne razliku između škole i vrtića, strpljivo odgovore na njihova pitanja i prepoznaju eventualnu strepnju ili negativne emocije.

Kako će teći adaptacija deteta na školu je individualna, ali će mnogo zavisiti i od porodice i podrške koja se pruža detetu (razumeti dete i kada nešto ne može, pohvaliti ga kada ulaže napor, uživati i voleti ga).

Srećno đaci, ali i porodice!

O stručnjaku:

Olivera Marković je master defektolog. Takođe je i reedukator psihomotorike, defektološke dijagnostike i relaksacije. Ona je i Montesori pedagog, ali i savetnik sistemske porodične terapije.

Aktivni je član platforme Doktok, gde joj se svakodnevno možete obratiti sa vašim pitanjima i nedoumicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Za dobru energiju i vitalnost: Vežbe koje možete raditi i na poslu

Fri Sep 3 , 2021
Sedentarni način života i radno mesto koje većinom vremena uključuje sedenje, predstavljaju značajan faktor rizika za postojanje mnogobrojnih tegoba i nastanak masovnih nezaraznih bolesti: bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti, gojaznosti, degenerativnih oboljenja koštano-zglobnog sistema, napetosti i ukočenosti vratnih i ramenih mišića, zamora očiju, tegoba sa cirkulacijom… Piše: Dr […]