Pravilna priprema kože pre šminkanja: Važni koraci za blistavo i negovano lice

Za vaš bitan datum najvažnije je da šminka traje što duže i to dok je ne skinete sami. To nećete postići skupim puderima, prajmerima već  dobrom pripremom kože.

Uvek sam govorila da je negovana koža najlepša, a samim tim predstavlja i idealno „platno” za šminku. Ukoliko niste počele sa korišćenjem raznih kremica i seruma, krajnje je vreme da se zome u potpunosti posvetite.

Šminkerka Vlatka Macanović; 060/𝟏𝟓𝟏𝟔𝟗𝟕𝟗; vlatka.macanovic@gmail.com; Instagram: vlatka_makeup

Pre svega skinite dlačice sa lica.

Pri tome ne mislim da izdepilirate celo lice! Lično nisam ljubitelj toga. Očupajte obrve i oblikujte ih prema vašem licu i nemojte ih previše kratiti. Sada su u trendu pune obrve, pa i nije strašno ako vam ostane koja dlačica viška. Ono o čemu treba da vodite račuma na vašem licu su nausnice. Njih obavezno izdepilirajte, jer ih šminka ne može sakriti već ih samo dodatno ističe. Ovaj korak odradite bar dan ranije. Nemojte nikad da čupate dlačice neposredno pre šminkanja, možete stvoriti ranicu kao ili izirittirati kožu koja dovodi do alergijske reakcije.

Još jedan korak koji je preporučljivo uraditi dan pre šminkanja je piling lica.  Koristite blage, neagresivne pilinge na koje vam koža neće burno odreagovati. Njime skidate odumrle ćelije pa će vam koža biti meka i glatka. Ukoliko ostanu „ljuspice“ na koži (u vidu perutanja) puder će ih dodatno naglasiti, pa vodite računa i o tome.

Glavni korak u pripremi kože, neposredno pred šminkanje je čišćenje lica. Vašom omiljenom umivalicom, bilo da je pena ili gel, skinite svu nečistoću sa lica. Šminkeri najčešće koriste micelarne vode pa tako možete i vi. Ukoliko je koristite svakodnevno poželjno ju je isprati sa lica. Završni, ali ne i obavezni korak u čišćenju lica je tonik. Ja volim tonik da koristim i ne preskačem ga u svojoj dnevnoj rutini.

Sledi hidratacija. Nanesite okoloočnu kremicu, a na ostatak lica serum za hidrataciju. Zatim namažite laganu hranljivu kremu na celo lice. Bitno je da proizvode nanosite u što tanjem sloju i obavezno pravite pauze između nanošenja proizvoda. Dajte šansu koži da upije svaki proizvod.

Moram da napomenem da nijedan od ovih proizvoda ne stavljate na kapak, pogotovu ako imate masnu kožu.

Zatim sledi prajmer. On služi za bolje vezivanje pudera za kožu,a time i dužu trajnost šminke. Takodje, zagladjuje pore.

Za sve korake u pripremi lica važno je da koristite proizvode koji su namenjeni vašem tipu kože.  Sem prajmera,meni su trenutno omiljeni za rad univerzalni.

Ne smemo zanemariti usne!

Blagi piling skinuće ljuspice sa njih i karmin će mnogo bolje izgledati. Piling može biti domaće radinosti – pomešate šećer i malo meda. Smesom nežno istrljate usne, obrišite i stavite labelo.

Pripremu usana je najbolje odraditi neposredno pre šminkanja, odnosno pre same pripreme lica.

Svakodnevna nega kože lica je bitna i što pre počnete to ćete biti zahvalnije sebi kasnije. Starenje je prirodan proces, ne može se izbeći ali se pravilnom negom svakako može usporiti.

Treba naglasiti da se bore ne mogu sakriti šminkom, ali se mogu dodatno naglasiti odabirom pogrešnih proizvoda ili pogrešnom primenom istih.

Volite sebe i svaku boru na vašem licu, a šminkom istaknite samo prirodnu lepotu.

Savet  plus – najbolja anti-age krema je ona sa najvećim zaštitnim faktorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Korisne i zabavne aktivnosti za decu tokom leta

Fri Jul 30 , 2021
Leto je period kada smo naviknuti na odmor – od malena su tu letovanja sa roditeljima za vreme godišnjeg odmora, pa letnji raspusti… Pitanja koja defektolozi često dobijaju jesu kako stimulisati decu aktivnostima tokom raspusta, odmora, perioda kada su velike vrućine. Piše: Jovana Nikolovski, Defektolog/Oligofenolog Kako se ponašati ukoliko je […]