3 razloga zbog kojih bi trebalo da pređete na prirodnu kozmetiku

Prirodna kozmetika se, kao što sama reč kaže, sastoji isključivo od sirovina prirodnog porekla, kao što su: etarska i biljna ulja, vosak, hidrolati, tinkture, vitamini i slično.

Piše: Irena Ždrnja, osnivač Prirodne kozmetike „Eva”.

Etarska ulja su same esencije aromatičnih biljaka poput: lavande, matičnjaka, nane, timijana, ruzmarina, kamilice itd. To su isparljiva organska jedinjenja koja se rastvaraju u uljima i hidrofobična su.

Stoga se biljna ulja zovu i noseća jer se u njima rastvaraju esencijalna ulja, na taj način ih koža bolje i upija jer tad sporije isparavaju. Važno je biti oprezan sa rukovanjem esencijalnim uljima, ne nanositi ih nerazblažene na kožu bez prethodne konsultacije. Najbolje je da se edukujete i porazgovarate sa nekim aromaterapeutom u koga imate poverenja. Kada se esencijalna ulja pravilno koriste donose brojnje dobrobiti za čitav organizam.

PROČITAJTE: Recite zbogom stresu: Efikasne metode za opuštanje i zatezanje lica

Tri glavna razloga zbog kojih bi trebalo da pređete na prirodnu kozmetiku:

1. Prirodna kozmetika ne stvara zavisnost kože kao komercijalna

– Vremenom koža postaje rezistentna na hemijske sastojke iz sintetičkih krema, pa samim tim učinci izostaju.

2. Koža upije za godinu dana 2 kg toksina upotrebom komercijalnih kozmetičkih preparata! 

– Sa svakim proizvodom koji koristite, dolazite u direktan kontakt sa hemikalijom koja se nalazi u sastavu tog proizvoda.

Isto tako (obrnuto) kada koristite prirodnu kozmetiku, ne samo što će vam vaša koža biti zahvalna, već ćete preko nje apsorbovati etarska ulja sa raznim dobrobitima za ceo organizam. Postoje podaci da se 60% onoga što na kožu nanesemo apsorbuje i završi u krvotoku, pa sad vidite… 

Na primer, utrljavanjem ulja ili kreme koja sadrži etarsko ulje lavande na stomak, na taj način vi možete ublažiti bolove u želucu, a i takođe udisanjem isparenja ovog ulja vi dovodite vaš um u smireno stanje. Inače, stomak spada u delove tela koji najbolje upijaju, a lavanda je poznata po tome da smiruje anksioznost, uspavljuje i pozitivno utiče na depresiju. Čulo mirisa je jedino čulo kojim upravlja amigdala i limbički sistem – to su delovi mozga koji su odgovorni za raspoloženje i emocije.

3. Korišćenjem prirodne kozmetike učestvujete u smanjivanju negativnog uticaja na našu okolinu.

Kada koristite prirodnu kozmetiku ona je najčešće upakovana u ambalaže koje su manje ekološki štetne.

Pakovanja u kojem se nalazi naša industrijska kozmetika nisu na prvom mestu po stepenu biorazgradivosti. Takođe, tu je i zemljište zagađeno pesticidima na kojem se uzgajaju neki od sastojaka, kao i genetski modifikovane biljke.

PROČITAJTE: Epidemija novog doba: 5 istina o anksioznosti

Nadam se da će vam ova tri, po meni najbitnija razloga otvoriti oči i povesti vas na stranu prirode i zdravlja.

S obzirom da je prirodna kozmetika dosta skuplja zbog svojih sastojaka, ako ništa drugo, predlažem ljudima koji nisu trenutno u mogućnosti da koriste biljna ulja umesto kupovnih krema. Na primer, shea buter je sam po sebi odličan za suvu i oštećenu kožu, nevenovo ulje i melem čine čuda, kokosovo ulje ima i antibakterijska svojstva itd. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Mlad mesec u Ribama 13. marta: Vreme čuda, verujte intuiciji

Thu Mar 11 , 2021
Period mladog Meseca odigrava se 13. marta u 11h 22 minuta ujutro, po našem vremenu. Ovo je vrlo zanimljiv period, a evo šta kaže naš astrolog Helena Cupać… Natalni Mesec u Ribama živi u nekom svom svetu, često je u mašti i neprestano vizualizuje ono što želi da mu se desi, […]