Tranzitni Pluton u znaku Vodolije od 2023. godine: Sloboda ili potpuna destrukcija?

Pluton predstavlja silu koja upravlja velikim promenama geoloških razdoblja i vrsta, unutrašnjom strukturom materije, svetom atoma, osvajanjem svemira i modernom tehnologijom. On je simbol korenite obnove na novim osnovama s odbacivanjem štetnih i nevažnih elemenata. Posledice njegovog uticaja su iznenadne i nepredvidljive. Pluton u isti mah predstavlja i reformatorski i destruktivni poriv – citat iz knjige „Summa Astrologiae”.

Helena Cupać Astrolog/ Kontakt: profesionalniastrolog@gmail.com

Jarac je tradicija, sve što nam je poznato i uobičajeno, sistem koji se poštuje… Vodolija je revolucionar, anarhist, buntovnik, nema revolucije bez Vodolije. Pluton je planeta koja predstavlja kraj i početak, tačnije, smrt i rođenje. On je Had, bog podzemlja, totalna transformacija i preobražaj. On je jedna od najvažnijih planeta u astrologiji. I najveća “faca” među njima.

Važno je znati da je Pluton najsporiji, u jednom znaku boravi 15-20 godina i potrebno mu je 248 godina da obiđe Zodijački krug. Sama brzina kretanja govori o temeljitosti, tokom godine se pomeri 3 stepena (sad je retrogradan i takav je svake godine u ovo vreme od aprila sve do jeseni. Kao i druge planete – Jupiter, Saturn, Uran, Neptun… nema razloga za dramu).

Naravno da su sve planete važne, ali Plutona možemo zamisliti kao osobu koja govori šta će ko uraditi, koja su zaduženja. Zato i predstavlja moćnike, one za koje možda i ne znamo, a kroje sudbinu sveta. Simbolizuje moći uticaj, mafija, tajkuni, tajna društva, svi igrači iz senke su u njegovoj simbolici.

Pluton, znak Jarca i Vodolije

Planeta je sada u trećoj dekadi znaka Jarca, polako privodi putovanje kraju-tu je do 2023, kada će preći u Vodoliju. Ono čemu smo mi svedočili od 2007, (velika ekspanzija društvenih mreža, internet trgovina, učenje, zabava, afirmacija Youtube-a, kao jednog od najjačeg svetskog medija, Facebook-a…) još uvek svedočimo, to je kraj jednog sistema vrednosti, sistema na koji smo navikli. 2008. godine Pluton konjunkcija Jupiter u Jarcu, kao i sad u januaru 2020, problem s berzom. Nedavno smo imali konjunkciju Saturna i Plutona, u januaru, spomenula sam u jednom videu da je to takođe kraj jednog i početak novog ciklusa.

Prvenstveno na mundanom planu Vodolija je društvo, čovek, osoba, individua, individualac, ljubitelj slobode i branitelj iste, tehnologija, mašina, svega što je novo, unapređeno, brzo. Vodolija govori o budućnosti. Mi jesmo u tranziciji, ali budućnost, od 2023. donosi nešto potpuno novo. Mašine, ali ne one parne, već robotika, postaju sve dominantnije. Sve što nama sada zvuči kao nemoguće, biće prisutno (robot-kućna pomoćnica, svima dostupno, recimo…). Mora se razumeti da većina toga neće odvijati brzo. Radi o dvadesetogodišnjem ciklusu. Ali će i sloboda biti važna. Vodolija je Čovek. Pitanje statusa ljudi, ali mislim na obične ljude, koji čine najveći deo populacije, postaje najbitnije.

A gde je moć? Moć je upravo u rukama “malog” čoveka. Internet i nove tehnologije će (žargonski rečeno) “razbiti”. Na ljudima je da to iskoriste za nešto dobro. Sloboda, pojedinac, ljudi, grupe, od 2023. dobijaju na snazi.

Ne bez ekstremnih događaja, protesta, jer Pluton je ekstrem i ništa drugo osim ekstrema. Revolucije će se dešavati, tehnološka, industrijska… a čovek će sada imati moć. I neće biti strašnije. Nikad nije strašno, nikad nije idealno, ovo su redovni ciklusi.

Tu su i druge planete, one će brže menjati znake kojima prolaze, praviće aspekte i o tome sada neću pisati. Ovo nije tekst o tome kako će se odraziti na horoskopske znake, o tome ću nekom drugom prilikom. Ovo je nešto što se zove Mundana astrologija. Važnija i od natalne. Tiče se događaja na svetskom nivou. Kako će se odraziti na pojedinca, zavisi od njegove natalne karte. U raznim krizama su mnogi osiromašili, dok su se drugi, baš u tim krizama, obogatili. Prema tome, ono čega nema u natalu, neće se dogoditi šta god bilo na nebu. Pluton je u Jarcu do 2023, kada prelazi u znak Vodolije. Prvi put posle 248 godina.

Zanimljivost:

1762. godine Pluton je ušao u znak Jarca i to je označilo transformaciju, kraj jedne epohe. Osamnaesti vek je doneo početak promena (Prva industrijska revolucija je započeta a ubrzala se tokom 19.veka), odjednom su se pojavile parne mašine, izum Džejmsa Vata iz 1769. godine i čovečanstvo završava jednu eru.

Čovečanstvo biva oslobođeno dogmatskih normi Srednjeg veka a razvoj nauke, tehnologije, filozofije, medicine, svih humanističkih nauka dobija ubrzani tok. Pored toga, 1775. u Americi počinje Rat za nezavisnost koji je stvorio buduću supersilu. Pluton je ušao u Vodolijju 1778. Sam događaj, koji je završen 1783. predstavlja kulminaciju događaja koji su prethodili godinama unazad. Četvrti juli je tada – 1776. ustanovljen kao Dan nezavisnosti u SAD.

Znamo šta predstavlja ova država na globalnom planu. 1789. godine počinje Francuska revolucija – revolucija gladnog naroda (poznata je rečenica “neka jedu kolače”- Marija Antoaneta). Ovaj događaj, kao i onaj u Americi je doneo nove okolnosti u daljem razvoju politike na globalnom planu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Misteriozna Greta Garbo - Mitovi o najvećoj holivudskoj ikoni

Wed Mar 17 , 2021
Greta Garbo je jedna od onih holivudskih diva za koju se smatra da je prekrivena velom misterije, ali koliko je zapravo to baš tako? Istina stoji da zvezde pokušavaju da zadrže nešto i za sebe, ali kako sam dublje istraživala lik i delo Grete – čini mi se da se […]